Çfarë ndodh kur klikoni “Unë nuk jam robot”?

Ju ndoshta keni klikuar butonin për të konfirmuar që nuk jeni robot deri tani dhe nuk keni menduar shumë për atë që ndodh ndërkohë që ju jepet aksesi në një sajt.

Kjo masë sigurie quhet CAPTHA (Testi Completely Automated Public Turing për të dalluar kompjuterët dhe njerëzit), dhe kur thoni “nuk je robot” nuk është thjesht një klikim i thjeshtë në kuti.

Kur kontrolloni këtë opsion, faqja ku dëshironi të shkoni do të ketë akses në historikun tuaj të internetit për të vendosur nëse jeni person real apo jo.

Nëse, për shembull, keni parë YouTube ose keni postuar diçka në Twitter përpara se të klikoni butonin “Unë nuk jam robot”, kjo do të thotë që ju jeni një person i vërtetë.

Në thelb, është mënyra se si Google kontrollon nëse jeni një inteligjencë artificiale apo jo – do ta pranojmë se është pak “rrëqethëse”, veçanërisht kur e dimë se ata mund të gjurmojnë dhe analizojnë edhe mënyrën se si e lëvizni shigjetën tuaj nëpër ekran.

Nëse ju merrni një detyrë tjetër (të klikoni mbi hidrantë, motorë apo diçka tjetër), do të thotë se makina nuk është ende e sigurt nëse jeni person real apo jo.

Lexo edhe:  InstaBuilt: E ardhmja është prej druri